Katten – en enkel varelse

Katter är ett av de lättaste djuren att ha med att göra. De är gosiga, väl anpassningsbara, självgående men också självupptagna. Generellt sett är de enkla att ha hand om, men även för katter krävs en del omvårdnad. Allt beror naturligtvis på vad för katt man vill ha.

Oavsett innekatt eller utekatt så behöver den tid för anpassning, speciellt de mest skygga personligheterna och raserna. Man får tänka på att låta den vara ifred och springa runt överallt så den lär sig vad kattens hem innebär. Ha kattskålar och kattlådor på olika ställen, försök att undvika ommöblering av dessa.

Faror och trivsel

Katten behöver mycket utrymme för sig själv, de gillar att klättra och klösa. Tänk därför på att ha tydliga ”klös-ställen” så slipper du ha en uppriven soffa, det finns att köpa. Under nattetid brukar de flesta katter få mycket energi, därmed ska man ha balkonger och fönster stängda eller ha nät.

Bor man i stan kommer katten sällan att gå ut på dagen då de är rädda för trafik, men försiktighetsåtgärder bör alltid finnas. Utöver det kommer katten att sova under den större delen av dygnet. Eftersom de är nyfikna och glupska varelser bör man vara försiktig med att ha småsaker liggandes såsom piller, konfetti etc.

Skötsel och vård

Katter må vara självständiga och man kan lämna dem hemma under längre tider. Men liksom för andra djur så är försäkring jätteviktigt, allraminst för veterinärkostnader då de lätt kan bli höga. Katten ska vaccineras mot kattpest och kattsnuva minst en gång per år.

Vid behov ska man klippa klorna, kontrollera päls, känna igenom katten samt göra tandstenskontroll hos veterinär. Håll koll på kattens vikt och matvanor. För lite mat kan ge bristsjukdomar medan för mycket, precis som för människor, resulterar i onödig viktuppgång och diabetes. Katten behöver en stimulerande miljö för optimal hälsa så passa på att köpa kattleksaker. Välsorterade butiker som Supercat säljer det mesta du kan tänkas behöva för skötsel och vård av din katt.