Allt om hundar och andra husdjur

”Hunden är människans bästa vän” är ett vanligt uttryck man hör ofta. Det ligger mycket sanning i det, men precis som i en vänskap mellan människor är det mycket jobb. Den här sidan kommer handla om just hundar och andra husdjur och kul att du har hittat hit. Hoppas du får glädje av den.

Går du i tankar om att skaffa ett djur så är det här en sida för dig. Här kommer vi ta upp lite om vad du ska tänka på innan du skaffar djur, för- och nackdelar med att skaffa ett vuxet djur eller den där söta lilla bebisen bland mycket annat.

Innan du skaffar djur

Alla däggdjur behöver daglig tillsyn! Följande information är med reservation för att det varierar lite beroende på vilket djur som är tänkt att införskaffas. Varje dag behöver djuret mat och vatten. Fräscht vatten ska djuret alltid ha fri tillgång till, maten kan du behöva justera efter behov (läs vikt).

De två vanligaste sällskapsdjuren hund och katt har dessutom ett stort behov av aktivitet, särskilt i ung ålder. Får de inte utlopp för den energin lägger de sig lätt till med oönskade beteenden, till exempel att trasa sönder gardiner, tuggande på soffan, kablar och annat. De blir även lätt överviktiga, vilket kan leda till sjukdomar.

Aktivitetstips

Löptränar du, eller tycker du att du borde? Använd hunden som anledning till att komma ut! Hundar älskar att springa, hur mycket varierar lite beroende på ras men de flesta kan du ta med ut på en springtur. Har ni en trött dag kan ni varva det med att promenera en del av sträckan.

Djur, särskilt hundar, kräver även mental aktivitetsträning. Exempel är att gömma godis och låta hunden använda sin näsa för att hitta godbiten. Katter kan man aktivera med så kallade aktiveringsspel. Där får de utföra en uppgift och hittar sedan en godis de kan äta upp. Det och mycket mer kan du läsa här på sidan!