HISTORIA

Åsa Danielsson ...

Min boxerhistoria började 1963 då min familj köpte en efterlängtad boxervalp.

Tyvärr blev denna valp inte gammal, endast 1,5 år gammal fick den avlivas p.g.a cancer. Min pappa lovade mig då att det skulle bli en ny boxer i familjen, och 2 år senare infriades detta löfte.

Sekvens >>

På min 11-årsdag kom mina föräldrar till min skola och hämtade mig. Färden gick till Farsta där vi fick träffa en bedårande kull valpar ur vilken vi valde en gul hanhund vid namn Sekvens. Han var efter Ch Harrbos Charbang och moder Årstavallens Dolores. Valpen döptes till Jesper . Min lycka var fullkomlig och jag hade Jesper vid min sida överallt och alltid. De flesta från den tiden kommer fortfarande ihåg min härliga boxer fastän de knappt kommer ihåg mig. I samband med Jespers köp lärde jag känna en annan valpköpare vid namn Åke Stentoft. Han köpte en annan gul hane i kullen vid namn Serpent. Åke och Serpent var väldigt duktiga och Seppe blev till slut Boxerrasens första lydnadschampion. Så framgångsrika var dock inte Jesper och jag, men vi stretade på, var på utställningar och var också med i Stockholmsdistriktets Ungdomsavdelning. Dit till träningen på Järvafältet gjorde Åke och jag sällskap åtskilliga turer.
Jesper blev så när på 3 veckor 14 år. Han hade då funnits från min barndom, tonårstid och fram till dess jag blev vuxen. Han har med andra ord inspirerat och format mitt förhållande till min framtida boxerintresse. Men honom insåg jag att det finns hundar…och så finns det BOXER!
Korad
Emma
 

Samma år som Jesper dog 1979 så mötte jag en väninna som jag inte träffat på många år. Med sig på sin ridtur hade hon en härlig tigrerad boxerhane vid namn Porthos. Den hade hon "fått på köpet" när hon gifte sig. Vilket kap, eller hur!
Tessi som matten hette, berättade att Porthos hade blivit pappa till 9 små valpar. Ville jag ändå inte följa med och titta? Självklart ville jag det, men gjorde samtidigt klart att någon valp skulle jag inte köpa. Tessi och jag åkte och tittade på de bedårande små, och när jag åkte hem hade jag fortfarande inte ändrat mitt beslut. Det som fick mig att köpa en valp trots allt, var min pappa som ville att vi skulle "dela vårdnad".
Så kom det sig då att jag köpte en gul tikvalp som hette Emma. Hon var som sagt efter Porthos och en gul tik vid namn Marikarlos Zimt. Emma växte upp till en underbar boxer och på den tiden var jag hästägare och tillbringade min mesta fritid med hästar. Så småningom började jag till och med arbeta med hästar, och var jag än befann mig fanns Emma vid min sida.
Emma höftledsröntgades och jag tänkte jag skulle åka på Korning med henne .Sagt och gjord, vi kom med en korning norr om Stockholm och Emma korades med 229poäng. Många kommer ihåg henne från den dagen då hon som dagens sista hund exteriörbeskrevs i mörker endast i skenet av C-H Sporres billyktor av Sören Tiback. Därför fick hon bara ett 2:pris i kvalitet….skämt åtsido. Någon större skönhet var inte Emma, men hade desto mer personlighet Samma dag som korningen var kom jag i kontakt med Marion Humble och Solveig Hoffman. Dom kom fram och berömde Emma för ett trevligt genomförande av korningen. Marion frågade om jag tänkt para henne, och jag svarade att jag inte tänkt så långt. Nästa gång Marion och jag träffades var vid en utställning i Märsta 1983 och då började jag fundera över detta med en valpkull. Jag lovade höra av mig och våren 1984 skulle vi då para Emma.
Tyvärr så råkade jag ut för en allvarlig bilolycka i mars -84 veckan innan Emma skulle paras, så detta gick om intet. Emellertid så kontaktade jag Marion året efter och Emma och jag åkte upp till Sundsvall för parning.
 

Korad Such Intuch
Debutant's Divine Devil


Den tilltänkta hanen blev Korad Gamelias Dare Devil och det hela resulterade i en kull på 7 valpar. Ur den kullen sparade jag en tikvalp till mig själv vid namn Debutants Divine Devil "Elin". Elin var en riktigt spelevink som valp och unghund, men växte upp till en stabil och genomhygglig boxertik som i sitt hela liv aldrig backade för något samtidigt som hon aldrig har varit i ett slagsmål.

En riktig klippa för sina valpar. Elin hade 4 kullar och den som utmärkt sig mest är Korad Such Intuch Tjänstehund/Räddn. Debutants Entertainer In Action med sin duktiga ägare Ylva Bäcknert/Mårtensson. De två blev Distriksmästare Räddning i Stockholm och kvalade till Tjänstehunds-SM. När Elin var 6 år så var det dags att inköpa en tikvalp då jag tyvärr inte hade någon tik efter Elin att gå vidare med. Dels så hade hon fött fler hanhundar än tikar samt att jag inte tyckte någon tik direkt höll måttet för avel.
Elin blev nästan 12 år när hon försvann u r mitt liv. Sagt och gjord, hos Marion Humble hade fötts en kull valpar efter hennes två importer Tyegarth Boski och Tyegarth Swedish ConCoction. Dessa två hundar var riktiga favoriter för mig. De hade det jag tyckte en riktig boxer skulle ha. Så min lycka var gjord när Marion kom hem med min valp. Hon var sagolik med sin röda rosett som Marion knutit runt hennes hals. Hennes namn var Marikarlos Knock On Wood, "Ester"

 

 

© Lillemor Böös
Korad Such Dkuch Intuch
Marikarlos Knock On Wood
 

Denna mörka pärla till hund! Hon och Elin hade några riktigt fina år tillsammans och Elin inverkade verkligen med sitt stabila och underbara temperament.
Jag upptäckte till min stora glädje att många fina egenskaper gått vidare genom Emma till Elin och nu till Ester som dessutom inte var släkt med mina tidigare tikar!

Bara genom att få växa upp med varandra så förstärktes det "sociala arvet " även till obesläktade Ester. Fantastiskt, det här var viktiga saker , till och med vissa lekar nedärvdes. Ester var en rolig hund om än inte så enkel alla gånger. Blixtsnabb i tanken och det är ju som ni vet både underbart och jobbigt. Att lära sig saker går lätt, både bra och dåliga saker. Ester såg inte alls ut att åldras, hon hade knappt ett grått strå långt upp i åldern, och blev vid 8,5 års ålder Dansk Utställningschampion. Som 9,5 åring ställdes hon ut i dec-01på SKK:s utställning i Älvsjö och blev 2:a bästa tik från veteranklass! Hon fullkomligt dansade in och verkade aldrig få nog av att visa upp sig. Tyvärr så drabbades Ester knappt 3 veckor senare av en snabbväxande och elakartad juvertumör och i början av januari-02 var hon i hundhimlen. Man är ju aldrig förberedd, men detta var en så chockartad händelse för mig. Två månader senare skulle jag så få ta emot Svenska Boxerklubbens Vandringspris för årets bästa veteran år 2001. Många stunder i ens hundliv är härliga, men denna stund kändes verkligen tung.
Ester lämnade 3 fina kullar efter sig. Det roliga är att jag kunnat få mer eller mindra alla till Mh och till Hd-röntgen. Känner att Ester verkligen gav mig en god grund för fortsatt avel med hennes barn, barnbarn och barnbarns barn. Den tik som fört Esters blod vidare i min uppfödning är Debutants Inferno At Rotojet "Puzzel"
 
Korad Such Nuch Dkuch Norduch
Debutant´s Inferno At Rotojet


Puzzel köptes av Erik Klerholm och Karin Klerholm-Linde som redan då hade uppfödning av Amerikansk Cockerspaniel. Erik ville absolut ha en boxer som han drömt om alla år, och eftersom Karin och jag kände varandra genom SKK så kontaktade hon mig innan kullen ens var född. Puzzel meriterades ganska snabbt och Erik har också hunnit ta ett 1:a pris viltspår med henne. Jag fick låna Puzzel två gånger i avel och
i första kullen återfinns Korad Debutant´s Love On Delivery hos kennel Headstrong i Piteå. Han har själv lämnat några valpkullar efter sig men vi i södra Sverige har tyvärr p.g.a geografin inte sett honom på södre breddgrader. I sin andra kull lämnade Puzzel 5 härliga tikar varav en köptes av Erik och Karin Debutant´s Meet Me At Rotojet, Chanza.
Alla fem tikarna i kullen blev till min glädje höftledsröntgade med bra resultat och jag gick vidare med en tik Korad Debutant´s Make My Day, Maja. Ägare till Maja är Martina Liljestad som jag har ett stort tack att rikta till! Hon har verkligen känts delaktig och engagerad i Majas kull som föddes 2002. Nio valpar blev resultatet och det var en stor glädje att få åka till Marion Humble, kennel Marikarlos, och överlämna en tikvalp iklädd en röd rosett, Debutant´s Never Ending Story, Story. Namnet kändes rätt då det är 3 generationer från Ester och 4 generationer från Tyegarth Boski.
En tikvalp ur senaste kullen har jag tillsammans med Helen Folke som köpte tiken Debutant´s Not Negotiationable, Hollywood då jag förhoppningsvis skall ha en kull valpar efter henne. Att hon fick det krångliga namnet beror på att Ester återuppstår nästan i henne utseendemässigt och med sitt temperament, så hon var absolut inte förhandlingsbar.
Det har som sagt inte figurerat många tikar hos mig då jag har haft och kommer att ha en liten blygsam uppfödning. Det tar därför tid att bygga upp sin tiklinje, men samtidigt tycker jag att man får en bättre översikt och har en bättre relation till sina köpare. Alla måste finna sin nisch, och detta har jag funnit passa mig.
 
Korad SV-01
Tyegarth Cardellina


Under de senaste åren ville jag köpa någon tik utifrån den typ jag tycker om. Har genom Marion lärt känna några hundar från kennel Tyegarth i England och kände att den här typen av boxer gillar jag. Tog därför kontakt med Sheila Cartwright i England och frågade om jag möjligtvis skulle kunna få köpa någon framtida valp. Jodå, det skulle gå bra men just

nu fanns inget som skulle passa. Vi lovade hålla kontakten och efter drygt ett år fanns det en valpkull där jag fick erbjudande om en valp. Tyegarth Cardellina , Sally kom till Sverige 16 veckor gammal och jag var inte lite nyfiken då jag hämtade henne på Arlanda. Jag hade ju inte ens sett ett kort på henne! En valpköpare till min M-kull åkte till England och hämtade henne för mig.
Redan på flygplatsen så visade Sally vilken fantastisk boxer hon är. Lekte med Ester på gräsmattan vid Arlanda, lade sig tillrätta i bilen, och åt ett skrovmål mat när vi kom hem.
Därefter så placerade hon sig på min mage i soffan och snarkade. Redan efter några dagar i Stockholm följde hon sedan med mig till jobbet på tunnelbanan som om hon inte gjort annat i hela sitt liv. Denna ljuvliga boxer är för mig det optimala, jag är tacksam för att Sheila Cartwright lät mig köpa denna fantastiska hund, och jag är verkligen lycklig varje dag för hennes intåg i mitt liv.

Åsa Danielsson